Innovatieve vervanging van bestaande rookgasklep

De uitdaging

Een grote raffinaderij in Nederland benaderde Hanwel voor de vervanging van een oude rookgasklep op een kritieke positie in de installatie.

De oude rookgasklep was volledig versleten en moest vervangen worden. Hierbij was van belang dat de bestaande aandrijving hergebruikt moest kunnen worden en dat de nieuwe klep alle bestaande functies van de huidige klep moest overnemen. Het aandrijfsysteem maakte gebruik van een dubbele hefboombeweging waarop de door Hanwel te leveren klep perfect moest aansluiten.

Hoe heeft Hanwel geholpen?

Tijdens een sitebezoek is het huidige systeem bekeken en zijn alle dimensies opgemeten. Op deze manier kon Hanwel een één op één vervanging ontwerpen dat passend kon worden ingebouwd. De oplossing betrof een DN1250 rookgasklep voorzien van een isolatielaag van 125mm dikte. De isolatielaag is afgesloten met een interne bekleding uit Alloy 800 HT conform de wensen van de klant.

Middels een contragewicht wordt een fail-to-open werking gegarandeerd in geval van het falen van de aandrijving. De afsluiter is geleverd met een identieke flensboring als de oude rookgasklep. Hierbij is er een dummy meegeleverd, die tijdelijk is ingebouwd alvorens de echte vervanging in gebruik kon worden genomen.

Het resultaat

De uitdaging voor dit project was de connectie met het huidige aandrijfsysteem, dat gebruik maakt van een dubbele hefboomwerking in plaats van de conventionele kwartslagrotatie. Om optimale flexibiliteit te bieden tijdens de inbouw is de klep geleverd met een mechanische link bestaande uit twee hefbomen die elk op twee locaties enkele centimeters aangepast kunnen worden. Op deze manier kon de connectie van onze klep met het huidige systeem zowel in lengte, breedte en hoogte worden afgesteld. Dit heeft geleid tot een probleemloze installatie van de klep on-site.

Het resultaat is een hoogwaardige rookgasklep die dient als een één-op-één vervanging van het huidige systeem. Het design van de rookgasklep biedt optimale flexibiliteit waardoor de inbouw en ingebruikname probleemloos is verholpen.

Begeleiding van Hanwel

Onderdeel van de service van Hanwel was onderen andere:

  • Een sitebezoek om de eisen ter plekke te bekijken.
  • Het ontwerpen van een oplossing op maat, waarbij proactief innovatieve oplossingen zijn geboden voor technische uitdagingen
  • Het opstellen van GAD-tekeningen en 3D files om de door Hanwel geboden oplossing zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen voor de klant.

Advies nodig over wat er in uw situatie van toepassing is? Neem contact met ons op.