Compensatoren: een cruciaal onderdeel in een leidingsysteem

Stenflex-rubbercompensator-type-A-1

Wat zijn compensatoren?

Compensatoren worden toegepast als flexibel leidingdeel voor het compenseren van bewegingen en trillingen in de leiding. Door de toepassing van compensatoren wordt de stress in de leiding en in aangesloten apparatuur gereduceerd. Bij trillingen wordt de trillingsbron geïsoleerd waardoor de rest van het systeem minder wordt belast en het geluid wordt gereduceerd.

Verschillende soorten compensatoren

Compensatoren zijn in vier basisuitvoeringen beschikbaar:

  • Rubbercompensatoren
  • RVS compensatoren
  • PTFE-compensatoren
  • Weefselcompensatoren

De verschillende uitvoeringen hebben specifieke kenmerken en worden daardoor in verschillende toepassingen gebruikt. Elk type compensator is geschikt voor een bepaalde combinatie van druk en temperatuur.  Weefselcompensatoren zijn bijvoorbeeld geschikt zijn voor hoge temperaturen i.c.m. lage drukken, terwijl RVS compensatoren voor een zeer breed bereik geschikt zijn.

Druk en temperatuur compensatoren
Belman WA-2D_

De selectie van compensatoren

Op basis van het medium, de temperatuur, de druk en de beweging in de leiding wordt de juiste compensator geselecteerd. Verder is het belangrijk om te weten welke inbouwlengte beschikbaar en gewenst is.

Een universele -ook wel ''onverspande''- compensator kan een axiale, een laterale én een angulaire beweging opnemen. Naast deze basisuitvoering kan Hanwel verspande compensatoren leveren welke slechts één van de bovenstaande bewegingen of een combinatie kan opnemen.

Van de RVS compensatoren die wij leveren betreft ongeveer 95% een oplossing op maat, die ontworpen wordt op basis van de input en wensen van onze klanten. Bij een offerte ontvangt u van ons standaard een technische ontwerptekening met daarop onder andere de afmetingen, de toegepaste standaarden, de gebruikte materialen en de veerconstanten.

Kijk verder dan alleen de compensator

Goedkoop kan duurkoop zijn. Bij het aanschaffen van een compensator is het van belang dat er ook wordt gekeken naar de wijze waarop een leidingsysteem ondersteund wordt.

Binnen een druk belast systeem heersen drukreactiekrachten. Deze krachten worden door de leiding of door het drukvat opgenomen in de vorm van materiaalspanning.

Als een leiding onvoldoende ondersteund is en er een verkeerde compensator toegepast wordt, dan kan de vrijkomende drukreactiekracht zeer vervelende gevolgen hebben voor een leidingsysteem.

Hanwel B.V. heeft alle kennis in huis om met u te kijken naar ''het gehele plaatje''. Neem vrijblijvend contact met ons op en laat u adviseren door één van onze specialisten.

case picture

Op zoek naar een geschikte oplossing voor uw toepassing?