Cryogene toepassingen

Afbeelding1

Cryogene toepassingen

Door de temperatuur van gassen te verlagen kunnen deze met een hogere capaciteit worden getransporteerd of opgeslagen. ‘’Cryogeen’’ betekend letterlijk koudmakend en is een ‘’zeer’’ lage temperatuur vanaf -90°C en tot -296⁰.

De meest voorkomende cryogene gassen zijn helium, stikstof, waterstof, zuurstof en argon. De markt rondom LNG en waterstof is momenteel het meest in beweging. Aardgas kan in vloeibare vorm worden getransporteerd, waarbij het LNG (liquified natural gas) wordt genoemd. Waterstof kan worden getransporteerd en opgeslagen door ofwel de temperatuur drastisch te verlagen ofwel de druk significant te verhogen.

Werken met cryogene stoffen is niet zonder risico’s en deze omstandigheden vragen om specifieke en hoogwaardige componenten. Gevaren die kunnen ontstaan tijdens het werken met cryogene gassen zijn ‘’koken en de vorming van dampbellen’’, gasvorming, drukvorming, verbrossing, bevriezing en thermale expansie. Elk onderdeel van het cryogene proces moet zodanig ontworpen zijn dat het bestand is tegen deze risico’s. Hanwel volgt de ontwikkeling van cryogene stoffen aandachtig en we leveren een breed pakket van componenten die geschikt zijn voor het werken met cryogenics.

Afsluiters voor cryogene toepassingen

De grootste uitdaging voor afsluiters in cryogene processen is de variatie in temperatuur en druk. De afwisseling tussen ambiante- en cryogene temperatuur in combinatie met de variatie in drukniveau vraagt specifieke aandacht voor het afdichtingsysteem van de afsluiter. Lekkages bij de zittingen, de spindelafdichting en met name bij de huisafdichtingen zijn veelvoorkomend. Hanwel B.V. levert diverse afsluiters die deze uitdagingen aangaan en die specifiek ontwikkeld zijn om de dichtheid en functie te garanderen.

Wij leveren onder andere uni-directionele cryogene kogelkranen, bi-directionele cryogene kogelkranen, cryogene double block and bleed (DBB) afsluiters, cryogene afsluiters voor hoge druk, afsluiters voor zuurstof, afsluiters voor waterstof en cryogene ESD afsluiters. Hiernaast leveren we triple excentrische vlinderkleppen en cryogene terugslagkleppen. 

Contacteer ons of kijk verder op deze website voor onze mogelijkheden.

Cryogene kogelkranen
FBV Clean

Cryogene Fire Block Valves (FBV)

In sommige gevallen is het essentieel dat een afsluiter het systeem zeer snel veiligstelt om calamiteiten te voorkomen of te beperken. Tijdens het laden en lossen van cryogene stoffen zoals LNG of zuurstof vanuit cryogene ISO containers kan de kleinste vonk al zorgen voor een snelle ontbranding van het medium. In deze situaties is een ESD systeem vereist om te voorkomen dat er een grootschalige brand ontstaat met alle gevolgen van dien.

Wij leveren diverse afsluiters die zijn uitgevoerd met een fire block systeem. Dit systeem bestaat uit een noodkabel waarmee het systeem snel afgesloten kan worden en een fusible link die automatisch smelt in geval van een brand. Zodra de link gesmolten is klapt de afsluiter dicht. De afsluiter zelf is brand-veilig en beperkt de brand zodat deze zich niet kan uitbreiden. Het FBV systeem kan worden toegepast op diverse kogelkranen waardoor het multi-functioneel is.

Cryogene Compensatoren

Voor cryogene toepassingen leveren wij een brede range aan RVS compensatoren. Vanwege de goede drukbestendigheid en het brede bereik aan temperatuurniveaus zijn RVS compensatoren goed geschikt voor cryogene processen. Een ander voordeel van deze compensatoren is dat ze in veel verschillende vormen en uitvoeringen vervaardigd kunnen worden. Afhankelijk van de toepassing kunnen wij axiale, laterale en angulaire RVS compensatoren leveren, voor montage in of aan cryogene leidingen en cryogene tanks.

MFK
Cryogene support

Cryogene Supports

Om energieverlies te voorkomen dienen cryogene leidingen goed geïsoleerd te worden. Het gebruik van cryogene supports is een goede manier om dit te garanderen.  Door het gebruik van cryogene pipe supports worden twee functies gecombineerd en wordt het leidingwerk zowel bevestigd als geïsoleerd door hetzelfde component.

Hanwel B.V. levert cryogene supports die voorzien zijn van meerdere lagen HD PUF (brandvertragend polyurethane schuim). Afhankelijk van de leiding, de minimale temperatuur van het medium en de lokale eisen wordt er een isolatiesupport op maat vervaardigd. Contacteer ons voor de mogelijkheden.

PTFE glijlagers voor cryogene systemen

In cryogene systemen kunnen bewegingen optreden wanneer het systeem ‘’opwarmt’’ of ‘’afkoelt’’ van cryogene conditie naar ambiante conditie en andersom. PTFE glijlagers worden toegepast waar apparaten of leidingen met een zeer lage wrijvingskracht moeten kunnen bewegen. De PTFE glijplaten kunnen een hoge axiale belasting opnemen en hebben een wrijvingswaarde kleiner dan 0,1. De lagers bestaan uit een drager met daarin PTFE glijplaten en een gepolijst roestvaststalen tegen lager. Onze specialisten helpen u graag verder met specifieke vragen.

Picture 10

Op zoek naar de juiste oplossing voor uw cryogene toepassing?