Leidingcomponenten voor koelwatersystemen

koelwatersystemen

Koelwatersystemen: cruciaal voor het in gang houden van processen

Waar warmte ontstaat, moet gekoeld worden om de hitte onder controle te houden. Veel productie- en verbrandingsprocessen hebben flinke temperatuur stijgingen als gevolg door het creëren en omzetten van energie. Andere processen hebben hitte nodig om tot stand te komen. Voorbeelden hiervan zijn verbrandingsprocessen om elektriciteit te produceren en kraakprocessen om stoffen en elementen van elkaar te scheiden.

Zodra de warmte is gebruikt om het doel te bereiken dient het systeem gekoeld te worden om beschadiging van kritieke onderdelen te voorkomen. Hiervoor wordt koelwater gebruikt. Voor dit koelwater worden meestal lokale bronnen zoals meren, rivieren of zeewater gebruikt. De aard van het koelwater en de continue basis wanneer deze systemen benodigd zijn, stellen specifieke eisen aan de componenten die  gebruikt worden.

Afsluiters voor koelwater

Doordat koelen een kritiek element van het productieproces is worden er vaak meerdere koelwaterleidingen in parallel van elkaar gebruikt. Dit zijn vaak relatief grote leidingen waardoor er zoveel mogelijk koelwater tegelijkertijd kan worden aangevoerd.

Wanneer er zeewater wordt gebruikt, dan is het van belang dat alle afsluiters geschikt zijn voor dit corrosieve medium. Veel voorkomende typen afsluiters zijn terugslagkleppen om retour flow te voorkomen, vlinderkleppen om de toevoer te controleren en regelafsluiters om de hoeveelheid flow te reguleren. Vanwege de kritieke aard van het systeem is het belangrijk dat deze elementen een lange stand tijd realiseren.

Hanwel B.V. levert dubbel excentrische terugslagkleppen met een hydraulisch remsysteem, vlinderkleppen, kogelkranen en schuifafsluiters voor koelwatersystemen.

Neem contact met ons op  voor een passend advies.

Picture 5
Picture 6

Rubbercompensatoren voor koelwater systemen

Koelwater wordt in grote hoeveelheden verpompt van de oorsprong van het water naar de delen die gekoeld dienen te worden. Zowel de werking van de pompen (trillingen) als temperatuurverschillen van het medium zorgen voor stress in het leidingsysteem dat opgevangen dient te worden. Het meest gebruikte type compensator hiervoor is de rubbercompensator.

In samenwerking met Stenflex GmBH levert Hanwel rubber compensatoren die zeer lange levertijden realiseren voor koelwatersystemen. Afhankelijk van de benodigdheden kunnen wij axiale, lateriale of angulaire compensatoren leveren zodat uw systeem op de juiste manier wordt beveiligd.

RVS compensatoren voor koelwater systemen

Doordat RVS compensatoren een goede drukbestendigheid hebben en een breed bereik aan temperatuurniveaus aankunnen zijn ze geschikt voor een zeer brede range aan toepassingen.

Om deze reden worden ze ook veel gebruikt in koelwater systemen. Het voordeel van RVS compensatoren ten opzichte van rubbercompensatoren is dat ze volledig op maat gemaakt kunnen worden. Ongeacht de gewenste bouwmaat, de benodigde bewegingen en de gewenste constructie kunnen we altijd een geschikte RVS compensator ontwerpen en leveren. Zodoende zijn we in staat om axiale-, laterale- en angulaire bewegingen op te vangen. Ook is een combinatie van deze bewegingen mogelijk.

Een RVS compensator is geen serieproduct en zal altijd op maat worden gemaakt. Neem contact met ons op voor advies.

Picture 7
Picture 8

Leidingsupports voor koelwater systemen

Net als andere leidingsystemen dienen koelwatersystemen op een goede en veilige manier bevestigd te worden. Dit kan op een staande manier of op een hangende manier.

Afhankelijk van de lokale wensen en de mogelijkheden in de constructie kunnen wij pijpsteunen, pijpbeugels, pijpklemmen, draaddelen en diverse bevestigingsdelen leveren. Wij hebben een breed assortiment aan pijpsteunen voorradig in Hengelo zodat deze binnen een dag naar uw constructiesite kunnen worden gestuurd. Dit betreft zowel vaste pijpsteunen / pijpschoenen als in hoogte verstelbare varianten in de doorlaat DN15 tot DN400.

Neem contact op met onze specialisten voor de mogelijkheden.

Clambrace supports: corrosie- bescherming voor leidingen

In veel leidingsystemen ontstaat er na verloop van tijd corrosievorming doordat water zich ophoopt tussen de stalen constructie (bijvoorbeeld een H balk) en de stalen ondersteuning (bijvoorbeeld een pijpschoen). Onze Clambrace klemsystemen voorkomen staal op staal contact middels een kunststof bescherming tussen constructie en ondersteuning. Een groot bijkomend voordeel van dit systeem is dat er niet gelast of geboord hoeft te worden in de constructie waardoor er on-site vergunningen aangevraagd hoeven te worden. Het vast-klemmen van supports betekend niet alleen een eenvoudige bevestiging, maar ook een eenvoudige demontage indien nodig.

Onze specialisten helpen u graag verder met persoonlijk advies.

Picture 9
Picture 10

PTFE glijlagers voor koelwater systemen

In koelwatersystemen kunnen bewegingen optreden wanneer het systeem ‘’opwarmt’’ of ‘’afkoelt’’. PTFE glijlagers worden toegepast waar apparaten of leidingen met een zeer lage wrijvingskracht moeten kunnen bewegen. De PTFE glijplaten kunnen een hoge axiale belasting opnemen en hebben een wrijvingswaarde kleiner dan 0,1. De lagers bestaan uit een drager met daarin PTFE glijplaten en een gepolijst roestvaststalen tegen lager.

Onze specialisten helpen u graag verder met specifieke vragen.

Op zoek naar de juiste oplossing voor uw koelwatersystemen?